Ortak Kriz Masası Derhal Oluşturulmalı, Acil Önlemler Devreye Sokulmalıdır!

Ortak Kriz Masası Derhal Oluşturulmalı, Acil Önlemler Devreye Sokulmalıdır!
Bu yazıyı paylaş

Korona virüsüne karşı dünya çapında mücadele devam etmektedir. Kıbrıs’ta ilk ölüm 21 Mart Cumartesi günü güneyde gerçekleşmiştir. An itibariyle adanın bütününde bilinen vaka sayısı 132’dir. Bu şartlarda hastalığın yayılmasını önlemek için daha sıkı önlemlere ihtiyaç vardır.

Kıbrıs Sosyalist Partisi, ilk günden Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs yönetimleri arasında ortak bir kriz masası kurulması ve salgına karşı eş zamanlı ve ortak bir mücadele verilmesini önermişti. Ancak yetkililer henüz buna yanaşmamışlardır. Bu yetmiyormuş gibi kaynakları ve olanakları çok sınırlı olan Kuzey Kıbrıs’ta mücadele tek merkezden yönetilmiyor. Başbakanlık Bilim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışma Kurulu olarak iki ayrı merkez vardır. Bu merkezler hastalığa karşı mücadeleyi örgütlemek yerine, nasihat üretmekten başka bir işe yaramaz durumdadırlar. Bu durum böylesine insani ve kritik bir olay karşısında bile kuzeydeki siyasilerin siyasi çıkar kavgalarından kurtulamadıklarının göstergesidir.

Oluşturulacak ortak kriz masası acilen şu konuları ele almalıdır:

1. Sokağa çıkma yasağı nedeni ile işe gidemedikleri için hiçbir geliri olmayan emekçilerin ücretlerinin derhal karşılanması.

2.Yoksul ve ihtiyaçlı ailelere derhal maddi yardım.

3. Güney Kıbrıs’ta çalışan emekçilerimizin karantinasız işlerine gidebilmesi, gidemeyecek olanların derhal tazmin edilmesi.

4. Yalnız yaşayan ve dışarı çıkma olanağı bulunmayan yaşlı ve muhtaç kimselere hizmet götürülmesi ve ihtiyaçlarının karşılanması.

5. Salgının kuzey Kıbrıs’ta da yayılma olasılığı dikkate alınarak kaliteli test kitleri, ilaçlar, sağlık personelini koruyucu malzemeler, ve solunum cihazlarının tedariki.

6. İhtiyaç duyulması halinde karantina merkezi olarak kullanılmak üzere tüm otellere el konulması.

7. Sahra hastanelerinin kurulması için şimdiden hazırlıkların yapılması.

Alınması gereken en acil önlemler bunlardır. Kuşkusuz sürecin uzaması halinde bu sağlık krizinin zaten var olan ekonomik krizi çok daha ciddi bir ekonomik krize dönüştüreceği öngörüsüyle hazırlık yapılmalı ve bu krizin maliyeti çalışanlara değil büyük sermaye çevrelerine yüklenmelidir.

Halbuki bizde siyasiler bu konulara kafa yormak yerine hala daha seçim hesapları üzerinden siyasi dalaşmalara devam etmektedirler. Bu kabul edilemez!

Siyasiler ülkenin yönetimini geçici olarak bilim insanlarından, akademisyenlerden ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşacak olan kriz masasına devretmelidirler!

Kıbrıs Sosyalist Partisi Merkez Komitesi

23 Mart 2020


Bu yazıyı paylaş

Kıbrıs Sosyalist Partisi

İLGİLİ PAYLAŞIMLAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *




Enter Captcha Here :

Bunu da okuyabilirsiniz x